Kan een mier groter zijn dan een giraf?

Mier denkt van wel, Giraf twijfelt. Mier denkt dat er bijna niemand te vinden is die groter is dan hij. Omdat hij de grootste en beste vriend is van Giraf, omdat hij weet dat alle dieren het fijn vinden om juist met hem samen te mijmeren over het leven bij een zonsopgang, …
Het verhaal van Mier en Giraf kreeg ik van collega Co Baas-Hazenbosch. Na het tekenen van een giraf en een mier ging de middenbouwgroep er over in gesprek en de meeste kinderen dachten eerst dat een mier nooit groter kon zijn. Behalve F. Die zag het anders: ‘Het maakt niets uit hoe groot iemand is, want als iemand een groot hart heeft, dan voelt hij zich groot. Daar wordt hij blij en gelukkig van.’
De anderen waren een beetje verbaasd. Tja, hoe zat dat eigenlijk met groot zijn? Waarin kun je groot zijn? In je lijf, in wat je voelt, in wat je doet en in wat je denkt, vonden de kinderen.
Als je zou moeten kiezen, welke daarvan is dan volgens jullie het grootst?
Groot zijn in denken, vindt K. ‘Want dan kan je goed werk zoeken, en bedenken hoe je alles kunt doen.’

M. vindt dat je juist groot moet zijn in wat je doet, bijvoorbeeld aardig zijn voor anderen.
F. blijft bij haar idee van je groot voelen. ‘Als je je altijd heel klein zou voelen, dan is dat wel erg niksig, als je je groot voelt is dat goed voor je.’
Een paar anderen zeiden dat het allemaal niks uitmaakt of je groot bent of klein. ‘Want je kunt toch altijd vrienden maken, aardig zijn tegen elkaar.’
Dat geen van allen ‘groot zijn in je lijf’ het grootst vond, viel op. Des te verwonderlijker was de terugblik op de tekeningen – waar alle giraffen groot waren en alle mieren klein. Bij het opnieuw bekijken van de vraag of de mier groter kan zijn dan de giraf bleek formaat ineens weer van belang, want als je zo klein bent als een mier, zeiden ze, dan heb je toch echt weel een heel klein hartje.
En of je je daarmee groter zou kunnen voelen wisten ze eigenlijk niet goed.
‘Ach,’ zei T. toen. ‘Eigenlijk is die mier ook gewoon een opschepper, en dan kan je helemaal niet zo’n groot hart hebben.’

Marja van Rossum filosofeert wekelijks met kinderen in het basisonderwijs, geeft workshops en trainingen in basis- en voortgezet onderwijs en in de culturele sector. Zij is co-auteur van het programma Filosoferen doe je zo en van de serie Filosoferen met…van het Kröller-Müller Museum.