Een plus een is een

Soms denk ik wel eens dat mijn vak één groot speelkwartier is. Maar dan langer natuurlijk. Vandaag was ook zo’n dag. Twee gesprekken, heel verschillend, maar allebei zo bruisend vol onderzoek. Hier een stukje uit het gesprek met kinderen uit groep 3.  
‘Als je in de spiegel kijkt, zie je een soort nepkloon,’ zegt Mara. Alle kinderen zitten meteen in de aan-stand voor het filosoferen. Sommige knikken, anderen geven het stopteken dat ze gebruiken als ze het even echt niet weten. Met elkaar gaan we op zoektocht: een kloon? Waar hebben we het dan over?

‘Als iemand ook Reinier F. heet, en ook op 3 maart is geboren en een beetje hetzelfde doet als ik, dan is het mijn kloon.’ Een aantal kinderen twijfelt, maar Kees niet.
‘Er zijn wel miljarden mensen op de wereld, dus het kan best.’
Ze bedenken samen of en hoe precies een kloon op iemand zou moeten lijken. De eerste ideeën zijn dat de kloon van dezelfde dingen moet houden en dezelfde kleding aan heeft; moedervlekjes mogen wel op een iets andere plek zitten maar ze moeten er wel zijn.
‘Er zijn altijd kleine verschillen,’ zegt Thomas, ‘want als de kloon net geboren is, is hij wel hetzelfde, maar daarna doet hij andere dingen, hij krijgt een andere stem, maakt andere dingen mee en daardoor wordt hij toch altijd een beetje anders.’
Net als bij een tweeling misschien? Of is dat anders? Dat is toch net anders, vinden ze. Tweelingen hebben al vanaf het begin toch hele kleine verschillen, en soms zelfs hele grote.
En er is nog een verschil, zegt Faye. ‘Je kan wel een tweeling hebben en zelfs een zesling, maar nooit een honderdling. En je kan best honderd klonen hebben.’
Volgende keer gaan we verder met een gedachtenexperiment: stel je voor dat je op een ochtend op weg naar school bent, en om de hoek van de straat opeens tegenover een kloon van jou staat. Wat dan?

Marja van Rossum filosofeert wekelijks met kinderen in het basisonderwijs, geeft workshops en trainingen in basis- en voortgezet onderwijs en in de culturele sector. Zij is co-auteur van het programma Filosoferen doe je zo en van de serie Filosoferen met…van het Kröller-Müller Museum.groep drie