Filosoferen met spiegels

Wat is er mooier dan de wereld even anders te zien? Op verschillende plekken op zolder heb ik spiegels van verschillend formaat neergelegd en neergezet. Ik geef de opdracht om in kleine groepjes de spiegels op te zoeken: ‘en doe er maar iets mee’. Sommige kinderen kijken me ongelovig aan. ‘Maar dan weten we niet wat we moeten doen!’
Nee? Echt niet? Ik schiet in de lach. Ze gaan aan de gang en het bruist van de energie. Een minuut of twintig zijn ze volop bezig. Ze kijken in twee spiegels gelijk, houden ze boven en naast elkaar, experimenteren met grotere en kleine spiegels, met licht en donker, met kleine speeltjes, ze plaatsen de spiegels in allerlei posities. Ik loop rustig rond, maak foto’s en vang alvast wat uitspraken.

Drie jongens houden twee vierkante spiegels boven elkaar.
‘Kijk nou, we hebben oneindig veel handen!’
Mooie ontdekking. Mijn hoofd zegt meteen: ‘droste-effect’, maar ik houd mijn mond.
‘Dat gaat oneindig door. We hebben iets oneindigs gevonden!’

Ja, alles herspiegelt zich!’ Mooie taalvondst, word ik blij van.

Een paar meisjes liggen op hun buik met hun hoofd en schouders onder een stoel. Ze hebben het donkerste hoekje opgezocht om twee kleine handspiegels neer te zetten en ze houden er een scheerspiegel naast.
Een van hen wijst naar een lichtvlek die op de trui van een ander heen en weer danst. Hoe kan dat? Een vlek licht in het donker?’
Na een tijdje vraag ik hen om met alle spiegels aan de grote tafel bijeen te komen. Bespreektijd! Het liefst willen ze meteen vertellen over hun ontdekkingen, ik vraag eerst hoe ze eigenlijk begonnen zijn.
‘Wat dacht je als eerste, toen je die opdracht kreeg?’ Ze vertellen allemaal op hun eigen manier dat ze eigenlijk geen idee hadden hoe ze aan de gang konden gaan.
‘Maar ik dacht, ik doe maar wat, dan zien we wel.’ We wisselen dan wat ervaringen uit, ik noteer hun uitspraken, vraag hier en daar door.
We ronden af met ruimte voor hun vragen over het experiment. Sommige gaan over de werking van spiegels, andere hebben sporen in zich die makkelijk kunnen leiden tot een filosofisch onderzoek.

Volgende week verder!

Marja van Rossum filosofeert wekelijks met kinderen in het basisonderwijs, geeft workshops en trainingen in basis- en voortgezet onderwijs en in de culturele sector. Zij is co-auteur van het programma Filosoferen doe je zo en van de serie Filosoferen met…van het Kröller-Müller Museum.